About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Wednesday, 25 September 2013

Tidak Sabar untuk Kuulam!

As-salam.

Ulam raja serta daun salam (tanam semula) yang ditanam tempoh hari sudah agak besar dan tidak sabar rasanya untuk mengutip kedua-duanya untuk dijadikan ulam:

Ulam raja yang benihnya pemberian kawan.
Daun salam.
 Berikut pula anak-anak pokok hempedu bumi yang tumbuh merata-rata dan dihimpunkan di dalam pasu ini.

Terlalu banyak anak pokok ini sehingga terpaksa dibuang-buang sebahagian besarnya.
Ini pula anak pokok cili yang insya-Allah nanti akan membuahkan cili seperti di foto bawah. 
Cili api yang ketika mudanya putih, bukan hijau seperti cili yang kita biasa beli tu. Benihnya dibawa balik dari kampung.

Baru sebentar tadi kawan anak Mak Aji datang untuk meminta cili api. Anak Mak Aji siap hadiahkan pula buah betik yang hampir masak. Alhamdulillah dapat berkongsi rezeki-Mu!

Bunga-bungaan di PICC

As-salam.

Pada hari Ahad lepas Mak Aji dan Pak Aji ke PICC Putrajaya untuk meraikan majlis konvokesyen anak kedua kami, Boy (Muhammad Firdaus). Dewan PICC cukup indah tersergam dan yang Mak Aji paling suka hiasan bunga-bungaan di hadapan pentas itu. Perhatikan:

Cukup cantik dan unik sekali gubahan bunga memanjang ini!
Mak Aji rasa bunga segar dan bukannya bunga tiruan!
Abaikanlah sahaja kepala orang yang terjongol tu, tengok bunga sudah ya!
Gubahan bunga sepanjang lebar pentas itu memang cantik sekali!
Semasa di situ juga kami mengambil peluang berjalan di kawasan taman di antara dua bangunan, semacam indoor garden.  Saksikan beberapa foto orkid yang dirakamkan:

Semacam perempuan berambut blond dan berpakaian warna ungu!!


Memang cantik-cantik orkidnya tetapi tanaman lain agak kurang segar, malah (sayangnya!) ada yang nampak hampir kering - mungkin dek cuaca yang memang panas sehari dua ini.Tuesday, 24 September 2013

Biarlah Berpada-pada

As-salam.

Tidak lama dahulu Mak Aji ada menyebut tentang ikan gapi yang dibela di dalam pasu leper yang besar bersekali dengan pegaga. Selain memakan lumut yang tersedia, gapi juga diberi makan pelet halus. Rupa-rupanya ada orang yang berminat juga untuk membela ikan gapi ini. Sebenarnya memang sudah beberapa kali Mak Aji benarkan orang ambil gapi dari pasu itu, tetapi kali ini (selepas orang itu ambil) apabila dijenguk pasu, kelihatan hanya anak-anak gapi (sebesar hujung kuku) sahaja yang tinggal!!! 

Habis licin gapiku diambil orang!!
Kalau ya pun Mak Aji benarkan ikan gapi diambil, biarlah berpada-pada. Takkanlah semuanya mahu diambil!!??? Panas juga telinga dibuatnya!

Teringat pula Mak Aji akan pengalaman yang lebih kurang sama yang dialami berpuluh tahun dahulu. Ketika itu Mak Aji menyewa rumah dan kami menanam cili api dalam beberapa pasu. Rumah yang kami sewa itu sebenarnya merupakan salah satu daripada beberapa kelompok rumah sewa yang dimiliki beberapa beradik. Salah seorang tuan rumah (bukan tuan rumah kami) mengetahui yang kami ada menanam cili api (burung) dan dia meminta cili untuk diberi makan kepada burungnya. Tanpa berfikir panjang kami mengiyakan. Selepas dia selesai memetik, kami keluar dan mendapati bahawa pokok cili kami kesemuanya togel tanpa cili langsung - habis disebatnya!!!! 

Itulah dia sikap manusia, diberi betis mahukan paha pula, diberi paha entah apa lagi yang dia mahu! Kita selalu menganggap hati orang macam hati kita - apabila kita meminta dan orang memberi, kita ambillah secara berpada-pada, cukup sekadar yang kita perlu sahaja. Memang betul perumpamaan, rambut sama hitam tetapi hati lain-lain!Monday, 16 September 2013

Wak Gapo Tu??

As-salam.

Kawasan laman Mak Aji sering menerima kunjungan haiwan seperti burung, tupai, katak serta monyet. Beberapa hari lepas seekor tupai bermain-main di pergola sebelah porch di hadapan rumah. Lama dia bertenggek di situ sehinggakan sempat Mak Aji merakam aksinya lagi:
Bunga Anthurium

As-salam.

Bunga anthurium merah menyala kembangnya, cantik juga jenis pokok keladi ini apabila keluar bunganya:

Anthurium merah.
Ini pula bunga keladi putih yang bentuknya sedikit seperti bunga anthurium juga.

Ini pula bunga yang sama apabila kembang sepenuhnya. Kelopaknya
menegak dan menghadap matahari pagi!Pokok Puding Luar Biasa

As-salam.

Beberapa hari lepas sambil Mak Aji menunggu Pak Aji membeli barang di sebuah pasar raya, Mak Aji sempat melihat pokok puding yang cukup luar biasa bentuk daunnya. Belum pernah Mak Aji melihatnya di mana-mana sebelum ini!:

Pokoknya di kiri.
Luar biasa bentuk daunnya.
Dari dekat, cantik!


Sunday, 8 September 2013

Syurga Ros

As-salam.

Sambil menaip entri ini terngiang-ngiang di telinga, lagu S.M. Salim, .... oh bungaa rosss!! Seronok betul rasanya setelah Mak Aji pergi melayan diri di sebuah nurseri yang memang khusus menjual pokok bunga ros (adalah juga dijual pokok air - water hyacinth ke apa ke, kurang pasti namanya). Bagi peminat bunga ros yang tegar, inilah yang akan anda anggap syurga. Mak Aji yang setakat ini belumlah peminat tegar pun, sudah rasa tidak mahu balik!!

Nurseri ini dikenalkan kepada Mak Aji oleh Along, anak sulung Mak Aji yang tahu Mak Aji suka ros. Dia tagkan laman FB pemiliknya untuk Mak Aji jengah (di sini). Setelah berhubung dengan taukenya melalui FB, petang tadi (walaupun hujan renyai-renyai) Mak Aji berkunjung ke situ. Apa lagi, tentu anda tidak sabar untuk melihat hasil kunjungan itu dalam bentuk foto, bukan!! Mari Mak Aji kongsikan:

1. Mak Aji paling suka yang ini. Oranges n Lemons namanya!
2. Midnight blue.
3. Entah apa namanya. Mak Aji ada pokok ini.
4. Berlapis-lapis tebal kelopaknya
5. Cukup menawan warna merah jambunya.
6. Merah jambu lembut, cukup manis!
7. Cantik, bukan!
8. Cantik juga yang warna kuning ini.
9. Delicious orange!
10. Ros yang tidak banyak lapis kelopaknya.
11. Mak Aji pernah ada ros berwarna peach ini tetapi sayang sudah mati pokoknya.
12. Berlapis-lapis juga kelopaknya.
13. Semacam ada bunga ros dalam bunga ros!
14. Sweet pink!
15. Merahnya mak ngah!
16. Ini pula versi merah jambu.
17.Auguste Renoir
18. Auguste Renoir lagi.
19. Cantik manis jenis ini ya! Sooo sweeeeet!!
20. Jenis ini pula bunganya kecil-kecil bergugus.
21. Masya-Allah cukup cantik gubahan semulajadi Ilahi!!
22. Cantik bunga yang belum cukup sempurna kembangnya.
23. Ferdinand Pichard namanya. Nama oranglah agaknya.
24. Another take, cantik sangat yang ini! Berkenannya!
25.
26.
Setahu Mak Aji ada dua jenis ros, jenis biasa dan jenis yang memanjat. Kita biasa lihat trellis yang disandarkan ke dinding rumah (mat salehlah) untuk ros jenis ini. Berikut ros yang jenis itu:

Ros memanjat ditanam sederet dan disokong dengan pancang kayu.

Sambil berborak dengan tauke nurseri, sempat juga dia berpesan bahawa dia menerima pesanan pokok ros apa sahaja jenis serta warnanya, sebutkan sahaja jenis serta warnanya, akan diusahakannya. Apabila sudah siap akan dimaklumkan kelak. Pesanan boleh dibuat dengan singgah ke nurseri atau melalui FB. Kita juga boleh meminta agar dibuat pokok ros (rose tree) mengikut ketinggian beberapa kaki yang kita mahu. Kadar harganya mengikut ketinggian pokok seperti pada foto akhir:

Contoh rose tree.
Rose tree yang baru siap dibuat dan menunggu untuk diambil pelanggannya.
Ini kadarnya - ada berani???? Contohnya, 3 kaki tinggi, RM280!

Kalau rakan-rakan mahu kenal pemilik nurseri ini dengan lebih dekat, berikut fotonya:

Pemilik nurseri - Chai Suk Fah.
Jangan lupa singgah ke sini ya! Nurserinya di sebelah kiri sebelum simpang masuk ke RRI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...