About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Sunday, 31 August 2014

Pokok Belalai Gajah yang Berkhasiat

As-salam.

Rakan-rakan FB yang minat bertanam ada bercerita tentang pokok herba belalai gajah yang mempunyai pelbagai khasiat. Dari situlah Mak Aji teringin untuk memilikinya sendiri sebagai sebahagian koleksi herba di laman. Secara kebetulan pagi tadi Mak Aji ke pasar tani di tapak pasar malam Paya Jaras, Sungai Buloh - Mak Aji memang jarang ke situ walaupun memang dekat dengan rumah Mak Aji. Mak Aji ke suatu gerai yang menjual ubat-ubatan herba dan dihujung gerainya terdapat 3 polibeg pokok yang kelihatannya seperti pokok hempedu bumi. Mak Aji bertanya - "pokok belalai gajah ke ni?" "Ya, jawab tuannya." Mak Aji berasa cukup seronok umpama terkena loterilah pulak! Baru sahaja menyimpan niat untuk mendapatkannya, nah, datang menyerah diri pula dia! Pokok dijual dengan harga RM8 sepokok:

Pokok belalai gajah.

Selain pokok belalai gajah, Mak Aji juga mendapatkan ulam pegaga untuk ditanam semula (stok semakin sedikit sebab asyik dibuat ulam sahaja) dan juga pokok selom (yang sedia ada sudah mati).


Seikat untuk ditanam semula dan seikat untuk diulam.
Daun selom.

Untuk makluman rakan-rakan yang mahu mengetahui khasiat daun belalai gajah, Mak Aji sediakan pautan berikut untuk anda baca:

Saturday, 30 August 2014

Anggur yang Menyerah Diri

As-salam.

Setelah puas bermain cak dengan buah anggur yang akhirnya berterabur menjadi kismis di tanah (entah berapa banyak tangkai yang berbuah tanpa disedari dan busuk begitu sahaja di sebalik jaring hitam yang menjadi bumbung pergola), akhirnya sekejap tadi (setelah Mak Aji meninjau-ninjau) kelihatan 2 tangkai anggur yang baru keluar buahnya!:


Tangkai pertama.
Tangkai kedua lebih banyak buahnya.

Apabila sudah kelihatan mudahlah untuk Mak Aji pantau perkembangannya. Kalau berada di bumbung pergola, susahlah pula memanjat, takut ada sahaja nangka busuk yang menyembah bumi nanti!

Harap-harap menjadilah buah ini sebagai rezeki kami, insya-Allah!
Herba ke, Sayur ke, Bunga ke?

As-salam.

Sebelum ini Pak Aji ada menyebut yang dia mahu menambah bilik air di ruang beranda belakang untuk kemudahan tetamu yang datang setiap kali gurunya datang untuk menganjurkan kelas. Dengan gurunya meninggal dunia pada April lepas, maka projek tersebut dibatalkan begitu sahaja. Mak Aji pun bolehlah ambil alih projek di ruang yang sama - projek berkebunlah! 

Sekarang Mak Aji dalam dilema, mahu ditanam apa, herba ke, sayur ke, bunga ke?? Setakat ini sudahlah ditanam pokok bunga di tepinya, cuma sementara dibantu kerja beratnya - tambak tanah agar tinggi sedikit berbanding sekarang. Lihatkan ruang yang Mak Aji ada ini dan jika ada idea, bolehlah bantu Mak Aji merancang pelan susun aturnya ya!?:

Ruangnya tak seluas mana dengan 2 batang paip air merentang . Pun ada pokok mangga di kiri dan di tengah-tengah pula ada pokok betik yang sedang berbuah. 
Pening kepala juga ya untuk merancang susun aturnya!
Kalau digabungkan pokok bunga, sayur juga herba boleh juga, kan. Tiada siapa yang boleh saman! Kenalah Mak Aji buat research sedikit dengan pak cik Google. Ada sesiapa boleh bantu??The Last Dance

As-salam.

Mak Aji mahu kongsikan video yang dirakam beberapa bulan lalu. Tidak semena-mena Mak Aji terpandang seekor rama-rama bergerak-gerak di ruang laman Mak Aji. Sekejap berputar-putar seolah menari-nari. Walaupun Mak Aji mendekati rama-rama itu enggan terbang. Setelah ditinggalkan sebentar Mak Aji datang balik dan mendapatinya sudah mati. Rupa-rupanya itulah 'tarian'nya yang terakhir!:Yang Maxi, yang MiniAs-salam.

Tempoh hari Mak Aji tunjukkan keratan pokok daun tujuh bilah ungu baru mahu hidup dengan baik setelah hidup segan mati tidak mahu. Sekarang bunganya sudah kembang tetapi saiznya memang mini, sesuai dengan pokoknya yang mini juga saiznya. Lihatkan:

Ini kembangnya yang bersaiz mini. Di dalam kelopaknya ada selapis lagi bunga putih!
Saiznya kecil daripada duit syiling 50 sen.
Ini kembang daripada pokok asal/induknya.
Jika kembang saiznya pula lebih besar berbanding duit syiling 50 sen.

Pokok pun seperti orang juga ya, kalau cukup makan dan penuh khasiat, maka besar dan tinggilah saiz  ya. Kalau kurang pula, maka kurang besar dan tinggilah saiznya! Kalau orang Kelantan kami istilahkan berit/beghit kalau kita bersaiz kecil! Yang bersaiz besar pula disebut 'sedap tubuh badannya' - cukup makanlah tu!
Nampak Tidak Tamu Laman Ini??

As-salam.

Mak Aji mahu kongsikan suatu foto yang dirakam suatu pagi beberapa minggu yang lepas. Pada hemat Mak Aji foto ini agak menarik kerana pencahayaannya. Lihatkan:

Nampak tidak kumbang kura-kura (ladybird) pada daun terung itu?  Daun pokok terung pun boleh kelihatan cantik dari jarak dekat!Yang Meriah di Laman

As-salam.

Mak Aji cukup teruja dengan kembangnya Australian gold vine yang hanya setangkai cuma. Insya-Allah akan banyak tangkailah lagi ya!

Masya-Allah cukup cantik, kan!
Pokok daun tujuh bilah ungu juga setelah agak lama senyap akhirnya berbunga lagi alhamdulillah:

Semasa masih kudup.
Nah, kembang sudah!
Kembija Jepun juga menampakkan kembangnya setelah sekian lama senyap sahaja:

Kembang 4 kuntum setangkai.Buah Apa Ni??

As-salam.

Minggu lepas Mak Aji meneman menantu untuk temu janji Mikhail dengan jururawat di klinik kesihatan dan sebelah klinik tersebut ada pokok ini yang ditanam dihujung lamannya di tepi pagar. Merah menawan buahnya tetapi tidaklah Mak Aji tahu apa buahnya - anak-anak dan juga emak anak tentu geram melihatnya. Teringin rasanya untuk memetik dan memakannya, jangan beracun sudah!:

Bentuk buahnya seperti buah kundang yang merah warnya!
Ini buah serta bunganya yang comel saiznya.
Ini pula pokoknya yang melepasi kepala Mak Aji tingginya. Cukup meriah berbuah!

Anda tahu apa nama buahnya? Boleh dimakan ke??


Tuesday, 26 August 2014

Salam Takziah

As-salam.

Pagi ini cuaca agak suram. Sejak awal subuh lagi hujan turun membasahi bumi. Pagi ini juga Mak Aji dikejutkan oleh berita sedih yang diterima beberapa jam selepas ia dihantar. Mak Aji berasa agak kurang sihat lalu usai solat Subuh tidur sekejap - sibuk sangat semalam hinggakan badan terasa umpama nak demam (demam urat).

Sekitar jam 7.00 pagi, PM dikirimkan oleh rakan blogger, Mar dari blog Suka-suka lewat FB dan Mak Aji cuma membacanya sekitar jam 9.00 pagi. Berita itu cukup mengejutkan. Rupa-rupanya suami Mar yang digelar sebagai (fondly known as) En. Boss telah kembali ke Rahmatullah. Baru lagi Mak Aji dan kawan-rakan blogger berkebun yang lain bertemu di rumah Diana KBB tempoh hari dan menyebut tentang Mar. Kami berempat berkumpul dan berasa agak tidak cukup korum tanpa kehadiran Mar. Mak Aji dimaklumkan Mar tidak dapat hadir kerana En. Boss kurang sihat. 

Berita kepulangan orang yang rapat dengan kita mengingatkan betapa garis pemisah antara hidup dan mati itu amatlah tipis. Sebentar kita di sini dan sesaat lagi kita di sana. Marilah kita saling ingat-mengingati bahawa hidup ini cukup berharga untuk disia-siakan dan manfaatkanlah masa untuk berbakti kepada Allah SWT dan juga sesama insan. Setiap apa amal bakti kita di dunia ini akan beroleh ganjaran yang setimpal di akhirat nanti, insya-Allah!

Marilah kita hadiahkan Al-Fatihah kepada suami Mar, semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang solih yang beroleh Rahmat-Nya jua. Al-Fatihah:


Saturday, 23 August 2014

Apa Benda Ni??

As-salam.

Petang semalam semasa Mak Aji mahu menutup pintu pagar untuk keluar Mak Aji ternampak suatu benda yang agak asing, namun seperti pernah nampak sebelum ini tetapi entah di mana?! Cuba lihat:

Apa bendanya ini?? Benihkah, apakah???
Semacam corong pun ada!
Dari pokok daun tujuh bilah inilah letaknya 'corong' ini. 

Rasa macam Mak Aji pernah nampak benda seperti ini bentuknya tetapi entahlah di mana. Benihkah ia? Yang Mak Aji tahu cara membiak pokok ini secara keratan batang sahaja. Jika rakan-rakan tahu, mohon beri pencerahan sebab Mak Aji agak musykil ni! Apakah dia benda asing (alien) ini??Australian Gold Vine

As-salam.

Mak Aji baru sahaja menyebut dalam beberapa entri lepas yang pokok Australian Vine Mak Aji enggan berbunga. Paranya yang tak seberapa sudah disediakan, sulurnya pun sudah sibuk memanjat hinggakan Mak Aji rasa semacam tidak kecukupan pula para yang sedia ada untuk melayannya memanjat. Semalam alhamdulillah keluarlah tanda-tanda yang bunganya akankeluat sehari dua lagi - insya-Allah cantiklah nanti. Lepas itu perlulah difikirkan cara untuk melayannya memanjat lebih jauh lagi - tambah tali rafia ke apa:

Yang akan kembang.

Australian gold vine yang sibuk memanjat.Friday, 22 August 2014

Petua: Cara Mengelak Kuku Kotor Semasa Berkebun

As-salam.

Mak Aji percaya ramai yang sedikit bermasalah apabila selesai kerja-kerja berkebun - kuku kotor kerana bermain tanah! 

Tahukan anda cara mudah untuk mengelak daripada kuku kotor? Begini caranya:

Cari sebatang lilin dan garu-garukan kuku kita ke batang lilin tersebut agar celah-celah kuku kita dipenuhi lilin tersebut. Ini akan mengelak daripada tanah terselit dicelah kuku kita! Tentunya lebih mudah dikeluarkan cebisan lilin berbanding tanah!

Ada satu lagi alternatif yang rasanya lebih baik, iaitu sabun mandi. Selesai berkebun cari berus gigi lama dan gosokkan ke kuku. Insya-Allah bersih kuku anda!

 Sumber foto:  www.livebold.org.
Sarung tangan yang terlalu cantik hingga tidak terpakaikan!
Selamat mencuba!

Catatan: Jika anda memakai sarung tangan, maka tiadalah relevan petua ini. Petua ini hanya terpakai untuk orang-orang seperti Mak Aji yang suka bermain tanah dengan tangan! (feeling close to mother earth)
Tuesday, 19 August 2014

Kumbang Seekor Menyeri Bunga Pelbagai Warna

As-salam.

Kalau cuaca mengizinkan pagi-pagi kalau Mikhail sudah bangun dari tidur, Mak Aji bawa dia ke laman sambil Mak Aji menyiram pokok. Itulah dia kumbang nan seekor - Mikhail!

Mak Aji cukup seronok apabila pokok kembang pukul empat menghasilkan bunga merah terang pula selain kuning. Bunga ungu pula keluar dari pokok yang satu lagi di pasu yang sama. Perhatikan:

Kumbang dengan bunga kuning dan merah.

Kumbang dah mengantuk.
Kumbang yang bam bam!
Yang ungu/magenta.
Yang merah.
Yang kuning.
Ini pokoknya.


Dari Bangku Putihku

As-salam.

UmmuAidanArissa dari blog Aku di Fiji Islands  ada meminta agar Mak Aji tunjukkan apa yang dapat dilihat dari bangku putih yang terdapat di porch Mak Aji (sambil duduk santai - kalau nasib baik ada secangkir kopi dan sepiring kuih!). Walaupun pemandangan laman Mak Aji tidaklah seberapa, namun kupenuhi jua permintaan itu!:

Inilah bangku putih Mak Aji - jom duduk!
Berikut pula pandangan dari bangku tersebut bermula dari yang paling kiri hingga yang paling kanan (180 darjah ya!):

Sudut paling kiri di bawah teduhan polikarbonat - tanaman hiasan serta daun pandan.
Boleh juga dijadikan tempat mengeteh sambil berbuai pada waktu petang.
Para yang tak sepertinya hasil kerja tangan Pak Aji - Australian vine (berbunganya tidak), serta 2 jenis hoya, lili, keladi, bird's nest, money plant. 
Seterusnya, pintu pagar dan di sudut ini pokok mangga Mahathir, kemboja merah, elderberry
Ke kanan lagi pokok pagar. juga kelapa (bukan kelapa gading ya!).
Terus ke kanan lagi, khemah tempat letaknya kerusi laman, juga trellis untuk akar dani dan kesidang.
Ini dia trellis yang menjadi gerbang pemisah ke kawasan berumput. Perhatikan projek pagar putih di kanan sahaja - projek terbengkalai! Menunggu pembentangan budget 2015!
Dah sampai ke porch balik.
Ini pergola sebelah porch, tempat nurseri mini Mak Aji!
 Jom kita melalui gerbang trellis ya.

Jom masuk!
Di kanan, pergola.
Di kiri, kerusi laman. Nampak tidak tiang tempat cabaran memanjat??
Sekian adanya laman Mak Aji!Koleksi Ros Jepun

As-salam.

Ros Jepun antara bunga yang menghias lamanMak Aji. Walaupun begitu ros Jepun Mak Aji agak kurang menjadi berbanding orang lain yang bunganya banyak merimbun. Walaupun begitu Mak Aji kongsikan juga koleksi yang ada walaupun tidaklah seberapa:

Merah jambu, manis sekali.
Merah menyala, cukup ceria!
Magenta, cukup meriah sekali!
Kuning cair.
Merah jambu.
Putih.

Mak Aji peroleh ros Jepun ini juga daripada rakan berkebun selain yang dibeli di nurseri. Hajat di hati mahu lagi Mak Aji tambah koleksi nan seciput ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...