About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Wednesday, 21 January 2015

Yang Putih Berseri

As-salam.

Mak Aji mahu kongsikan foto sejenis bunga lili/bakung yang sedikit unik, belum pernah Mak Aji lihat sebelum ini. Bunga ini Mak Aji temui semasa Mak Aji dan Madihah berjalan ke rumah ustazahnya di Pasuruan, Surabaya tempoh hari. Jom tengok:

Unik bukan, kelopaknya bergulung ke belakang! Putih bersih warnanya!

Apabila kembali ke rumah pula Mak Aji disambut si putih berseri juga, si bunga raya putih (pun yang tidak kurang cantiknya):


Si putih bersihku.
Biru Itu Menawan

As-salam.

Mak Aji nak tunjuk foto hydrangeas/siti zubaidah lagi, harap jangan muntah ya! (sekeping sahaja pun):

Beberapa hari lepas warnanya lebih kebiruan, hari ini sudah ke arah warna ungu pulak, masya-Allah! 

Begitu indah ciptaan-Mu!!

Tiangku Berbunga

As-salam.

Tiang lampu Pak Aji sudah dipanjat pokok yellow mandevillea dengan jayanya. Agaknya selepas berjaya ini yang ditanyanya pada Mak Aji - so, what next?? Mak Aji pun jawab - enjoy the view from up there, pastu turun ajelah! Sebenarnya Mak Aji suka-suka sahaja mencabar pokok itu untuk memanjat - terbukti berjaya dia menyahut cabaran. Hasilnya tiangku berbunga!
Nampak tidak sulur di atas lampu itu?? 
Ini dia tiang yang berbunga dari jauh.

Baja hitam merah sudah dibubuh pada pangkal pokok, semoga berdaun lebat dan berbunga lebatlah juga tiangku!
Kun Fayakun

As-salam.

Mak Aji pernah menanam sejenis pokok berduri yang Mak Aji agak sedikit eksotik (sebab mahal juga anak pokoknya!) - suka-suka saja melabelkan eksotik ya! Apapun apabila pokoknya yang ditanam di pasu sudah kering kontang dan kelihatan sudah mati, Mak Aji terbalikkan pasunya dan menggunakan pasu itu untuk pokok lain. Pak Aji menegur dan katanya pokok itu belum mati lagi! Mak Aji memang tidak percaya sebab tiada langsung kesan-kesan hidupnya itu! Mak Aji biarkan sahaja tunggulnya yang Mak Aji tidak sengaja patahkan. Beberapa hari lepas Mak Aji cukup takjub apabila kelihatan anak-anak pokok yang tumbuh daripada tunggul tersebut - makan tahun jugalah untuk anak-anak yang agak banyak itu tumbuh! Mengeram/hibernate ke apa pokok ini ya??:

Tunggulnya tinggal separa bulat. Bahagian atasnyanya terpatah.
Yang tumbuh ada empat agaknya.
Ini anak-anak yang bakal tumbuh lagi! Banyak betul anaknya!!

Begitulah kisahnya. Ingatkan Mak Aji perlu beli lainlah kalau mahu bela lagi pokok ini. Rupa-rupanya Allah menghendaki pokok-pokok ini yang jumlahnya lebih banyak tumbuh di laman Mak Aji - alhamdulillah!!

Bunga Periakah Ini?

As-salam.

Pokok peria yang ditanam di polibeg dan diletakkan di bawah pergola sudah mati dek penyakit apa entah. Selepas itu tiadalah Mak Aji menanam peria setakat ini. Tempoh hari Mak Aji perasan di laman belakang ada sejenis pokok yang kelihatan seperti peria sibuk mahu memanjat pokok mangga. Ini pula bunganya yang tidak kurang menawan:

Mak Aji agak ini bunga peria. Ya, kan?!
Rasa-rasa macam ya!

Biarlah dia memanjat pokok mangga itu, bukannya pokok mangga itu kisah sangat, kan! Asal sahaja jangan dilemaskan pokok mangga, sudah! Pandai-pandailah menumpang ya - tahulah resmi menumpang! (jangan lebeh ya!!).Cik Som yang Asal Ada!

As-salam.

Selain di tanah, Mak Aji ada juga menyemai kesum di dalam botol plastik yang pada mulanya agak segan tetapi sekarang agak galak pula dia. Mak Aji letakkan botol plastik itu di permukaan simen di laman belakang. Ekoran pentyusunan semula kedudukan pasu, Mak Aji alihkan pasu kesum ke tempat lain dan setelah dialih, ini yang tinggal di samping tempat asal botol plastik itu:

Sekali pandang, mahu pula cik som ni tumbuh atas simen!
Dua kali pandang, rupa-rupanya ada talian hayat ke pokok induknya!!

Betullah kata orang tua-tua, kalau sudah ditentukan rezeki oleh Allah SWT, ulat dalam batu pun boleh hidup, inikan pula cik som di atas simen!
Ceri Surinam Lagikah ini??

As-salam.

Tempoh hari Mak Aji menyemai bberapa biji benih ceri Surinam, namun yang tumbuh benih lain. Setelah agak lama jugalah kemudiannya, tumbuh pula satu anak pokok seperti dalam foto berikut. Mungkinkah ini anak pokok ceri Surinam yang kunanti-nanti??:

Labelnya dah betul tetapi adakah pokok yang tumbuhnya betul???

Anak pokok yang Mak Aji maksudkan ialah pokok di sebelah kiri itu! Kalau ya, alhamdulillah!

Friday, 16 January 2015

Buah Mata Kucing

As-salam.

Pokok mata kucing yang satu-satunya di laman berbuah lagi untuk kali kedua. Kali pertama buahnya gugur ke bumi tanpa dapat dimanfaatkan. Kali kedua ini nampak gayanya akan berhasil, insya-Allah. Lihatkan:

Buahnya bersaiz hujung jari sekarang.
Adalah sekitar 20 niji agaknya!
Semoga buahnya menjadi rezeki kami kali ini, insya-Allah!!Jatuh Cinta Berkali-kali

As-salam.

Mak Aji masih belum hilang seronok memerhatikan keindahan bunga Siti Zubaidah/hydrangeas. Gugus merah jambu apabila kembang sepenuhnya cukup cantik sekali. Yang berona biru juga cantik walaupun belum kembang sepenuhnya. Apabila diperhatikan lagi, ada beberapa gugus lagi yang bakal kembang lahi - syukur alhamdulillah, cukup melimpah ruah rezeki Mak Aji kali ini, insya-Allah! Bagaikan mendapat hadiah berkali-kali! Sungguh Mak Aji jatuh cinta denganmu Siti Zubaidah! - tersenyum seorang Mak Aji setiap kali melihatmu:
Ini lagi yang bakal kembang.
Ini juga!
Masya-Allah cukup indah ciptaan-Mu, bertuahnya kami kerana berpeluang menikmati keindahannya, lantas mengingati Kebesaran-Mu!!
Yes, I Made It!!

As-salam.

Agak lama juga Mak Aji terpaksa 'mengeram' daripada berblogging. Seminggu di Surabaya dan setelah sehari balik dari sana, kami dikejutkan dengan berita kematian adik ipar sekitar jam 12.00 malam pada hari Jumaat lepas. Setelah selesai tahlil 3 malam, kami kembali ke rumah. Badan Mak Aji kurang sihat dan walaupun rindu untuk menghadap PC, terpaksalah Mak Aji pendamkan sahaja. 

Alhamdulillah pada hari ini badan berasa agak sihat dan sebab itulah keluarnya entri ini!


Ingat lagi akan pokok yellow mandevillea yang Mak Aji ajar memanjat tiang lampu Pak Aji di sini dan juga di sini?? Sebelum ini Mak Aji gelar sahaja pokok ini alamanda kuning walhal nama sebenarnya yellow mandevillea (he he - you learn along the way). Apapun, mari kita lihat kejayaan pokok Mak Aji ini!


Nampak tak sulur yang di puncak tiang itu?? Yes, yes yes! I made it!

Sebenarnya sudah banyak kali sulurnya hampir dengan puncak, namun dek kerana musim hujan yang baru lalu, sulurnya jatuh balik ke bawah. Dengan cucca yang agak panas sehari dua ini, maka bertahanlah dia di puncak itu! 

Selepas sudah sampai ke puncak, nanti turunlah balik ya!!
Friday, 9 January 2015

Bunga-bungaan dari Tretes (Surabaya)

As-salam.

Sambil menyelam Mak Aji biasanya juga minum air! Sambil berziarah anak, sempatlah Mak Aji dan Pak Aji ke beberapa tempat menarik dan di situ Mak Aji mulalah mengambil kesempatan merakamkan foto bunga-bungaan yang menarik perhatian untuk dikongsikan di sini!:

Kebanyakan foto di bawah dirakam di sebuah vila kepunyaan Habib Abu Bakar, di kawasan tanah tinggi Tretes, di kabupaten Pasuruan, sekitar 36km tetapi dek kerana jalan yang agak sesak, maka perjalanan mengambil masa sejam lebih juga. Namun begitu apabila kami sampai ke destinasi, kepenatan berbayar kerana suasananya cukup cantik sekali. Mari Mak Aji kongsikan:Cukup menarik sekali tumbuhan ini - pertama kali Mak Aji tengok!
Ini dia sekali lagi dari dekat!
Di sini pun ada bayam peraksi - ubat demam Denggi tu! Tentu ada juga nyamuk Aedes di sini ya!
Kalau ditanya Mak Aji nama bunga juga pokoknya ada sebahagian kecil sahaja yang Mak Aji tahu, selebihnya Allahualam! Apapun mari kita nikmati keindahan ciptaan-Nya ini! Alhamdulillah syukur nikmat!

Bukan sahaja bunga-bungaannya indah belaka, malah tamannya yang cukup luas dan berjaga rapi itu cukup mendamaikan sekali! Untuk menikmati dengan lebih lamjut keindahan vila ini sila ke blog Mak Aji yang satu lagi, seperti di bawah:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...