About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Saturday, 31 August 2013

Benih Kemboja Jepun

As-salam.

Elok sahaja Puteri Purnama menyebut tentang kiriman daripada rakan bertanam berupa benih kemboja (di sini), kelongsong benih kemboja di laman pun terbuka lalu mendedahkan benihnya. Mak Aji teringat pula yang Ummuaidan pernah meminta Mak Aji tunjukkan kelongsongnya apabila cukup matangnya - inilah dia!!:

Kelongsongnya dari belakang
Tadaaaa! Dah cukup matang, terbukalah dia!
Ini benihnya.
Inilah hasilnya bila benih sudah bercambah menjadi pokok lantas berbunga!!



14 comments:

  1. Assalam Maj Aji.. 1st time tengok benih terbuka tu .. bunganya pun cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mar,

      Mak Aji pun pertama kali berpeluang tengok. Kelongsong yang terdahulu terbuka bila Mak Aji tiada di rumah, tahu2 je dah berterabur benihnya. Masya-Allah cukup rapi dan kemas benihnya tersusun dalam kelongsongnya!

      Delete
  2. eee cantiknya. salam mak Aki.

    saya mohon izin copy gambar benih kemboja jepun ini ye mak Aji.
    Terimakasih banyak2 kongsikan gambar ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Puteri,

      Silakan, manfaatkanlah, semoga insya-Allah Mak Aji menumpang ganjarannya - sebagai alat bantu mengajar ya! Sama-sama!

      Delete
  3. salam makji
    wah asalnya benih tersusun kemas dalam tuh kan..kalau tak bukak tak tahu mmc tuh kan..cantik pokok bunga nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ummuaidan,

      Ya, memang tersusun kemas dan dipadat di dalamnya. Alhamdulillah cantik bunganya.

      Delete
  4. assalamualaikum ummu madihah.

    saya google biji benih pokok kemboja dan visit blog ini. Saya ada pokok kemboja, masalahnya dah dua kali diserang kulat warna oren bintik2 berdebu. Macammana boleh terjangkit ye? pernah tak puan alami masalah macam ni?


    Harap puan boleh berkongsi sedikit ilmu dgn saya. thanx!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam SUwithlove,

      Mak Aji pernah kena perkara yang sama. Apa yang Mak Aji buat, Mak Aji setakat cantas aje dahan tu supaya tidak berjangkit lagi ke bahagian lain pokok. Setakat ini oklah pulak. Mak Aji belum lagi letak bancuhan home-made yang pernah diajar oleh rakan blogger jadi tidaklah Mak Aji tahu menjadi atau tidak untuk kes yang sama ini. Kalau nak tahu tentang home-made bancuhan itu sila e-mel Mak Aji ya.

      Delete
  5. assalamualaikum Mak Aji..
    Nak tanya, ada jual tak biji benih kemboja tu..cantiknya...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum Mak Aji..
    Nak tanya, ada jual tak biji benih kemboja tu..cantiknya...

    ReplyDelete
  7. ada jual biji benih?
    sy nak beli.. wasap 0148039586

    ReplyDelete
  8. ada jual biji benih?
    sy nak beli.. wasap 0148039586

    ReplyDelete
  9. Salam. Ada jual x benih atau keratan btg atau ank pokok kemboja nie? Sy nak beli. Whatsapp sy ya 0107803037

    ReplyDelete
  10. Salam. Ada jual x benih atau keratan btg atau ank pokok kemboja nie? Sy nak beli. Whatsapp sy ya 0107803037

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...