About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Sunday, 4 December 2011

Khasiat Daun Kari

Daun kari (daripada pokok kari - Murraya Koenigii ) biasanya hanya kita gunakan untuk masak kari sahaja.

Pokok kari yang cukup subur
Walaupun begitu daun kari atau bahagian-bahagian lain pokok ini memang digunakan secara meluas oleh masyarakat India. Selepas sedikit pencarian di Internet, Mak Aji dapat membuat kesimpulan berikut berkenaan pokok kari dan khasiatnya: 

Pokok kari ialah sejenis pokok renek ketinggian antara 0.9 - 6 meter,  biasa ditanam di halaman sebagai rempah dalam masakan, terutamanya kari. Daun kari mempunyai bau yang kuat dan rasa agak pahit. Daun ini tidak hanya digunakan dalam kari tetapi dalam masakan lain seperti rasam, chutney, muruku dan sebagainya. Kari dari India dan Sri Lanka dan akan hidup subur dalam kawasan tropika. Bunganya kecil berwarna putih kekuningan dan buahnya juga kecil berwarna hijau ketika muda dan ungu setelah matang.  Buahnya boleh dimakan, tetapi biji benihnya dikatakan beracun. Agaknya, sebab itulah buahnya yang ranum ini tidak diganggu serangga atau burung. Ia membiak melalui biji benih, keratan batang dan anak yang tumbuh dari akarnya. Selain ditanam di halaman rumah ia juga ditanam sebagai tumbuhan hiasan.

Pokok kari juga dikenali sebagai 'kariveppilai' dalam bahasa Tamil, juga dikenali sebagai karipulei, kari-kari, veppu-neem dan daun ilai. Dalam bahasa Kannada, ia dipanggil ‘neem hitam’, kerana daunnya mirip pohon neem yang pahit, walaupun ia tiada kaitan langsung dengan pokok neem. Pokok kari juga tiada berkaitan dengan daun salam (bay leaf) dan daun kemangi (basil leaf) iaitu daun yang aromatik dari Mediterranean.

Daun kari mengandungi 66.3% kelembapan; 6.1% protein; 1.0% lemak; 16.0% karbohidrat dan 6.4% fiber.  Juga mengandungi mineral dan vitamin seperti kalsium, fosforus, zat besi, asid nikotinik dan vitamin C; juga mengandungi volatile oil dan sejenis glukosid yang dipanggil koenigin.

Berikut Kegunaan Daun dan Bahagian Lain pada Pokok Kari:

Bil.
Kegunaan
Cara
1.
untuk menguatkan perut; meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman
campurkan satu sudu teh jus daun kari dan satu sudu teh jus limau nipis.
2.
sebagai julap lemah untuk mengatasi masalah sembelit
Rendamkan daun kari dengan air panas. Kemudian campurkan dengan madu sebelum diminum.
3.
sebagai penawar diabetes
Rebus  kulit batangnya yang kering dan amalkan meminumnya  untuk mengubat diabetes. Amalan memakan 10 helai daunnya setiap hari selama 3 bulan dikatakan dapat mencegah kencing manis yang disebabkan oleh keturunan dan kegemukan.
4.
mencegah uban, agar rambut panjang dan sihat
Campurkan satu sudu makan minyak kelapa dengan segenggam daun kari. Masakkan ia sehingga hangus. Setelah sejuk gunakan ia sebagai tonik rambut untuk menghitamkan rambut dan mencegah uban.
5.
untuk merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa
Buahnya dimasak dengan minyak kelapa hingga hitam. Hancurkan dan tampal ke  tempat gigitan haiwan berbisa.
6.
untuk merawat lebam dan bengkak
Daunnya dihancurkan dan dijadikan pes untuk ditampal pada bahagian yang lebam dan bengkak itu.
7.
untuk mendapatkan anak atau meramaikan anak
Makan daun kari setiap hari sama ada pucuknya utk dibuat ulam atau daunnya yg tua dicampur dgn banyak dlm gulai kari.
8.
masalah loya dan pening
Jus daunnya yang segar dicampur dengan jus limau nipis dan diminum untuk mengatasi masalah loya dan pening terutamanya akibat makan lemak yang berlebihan.
Untuk menghilangkan loya bagi wanita mengandung, campurkan campuran jus daun kari dan dua sudu teh jus limau nipis serta sesudu teh gula.
9.
penawar cirit- birit dan buasir
Jus daun kari yang dicampur dengan madu juga dapat menjadi penawar kepada cirit-birit dan buasir.
10.
kecantikan & kesihatan Diri
Amalkan minum air rebusan daun, akar, kulit kayu, batang dan bunga kari.
11.
menghalau lalat
Tiada penerangan



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...