About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Sunday, 30 March 2014

Taman Mini di Meja Kopi

As-salam.

Mak Aji dan Pak Aji baru beberapa hari pulang dari kampung untuk kenduri anak buah Pak Aji di Kuala Krai. Sebelum itu kami menyinggah untuk berehat semalaman di Cameron Highlands. Dek kerana perjalanan kami masih jauh dan kami akan balik semula ke KL dalam tempoh beberapa hari, maka tiadalah dapat Mak Aji membeli apa-apa pokok (takut mati), kecuali beberapa pokok sukulen berikut:

Taman miniku!
Mak Aji beli pokok-pokok ini dengan harga yang rasanya lebih murah daripada di nurseri Sungai Buloh. Yang di rak kiri harganya RM10 untuk 8 pasu (termasuk yang di tengah hadapan). Yang di rak kanan pula harganya RM10 untuk enam pokok. Yang paling hadapan tengah di rak kanan harganya RM4.50 sepasu sebab ketika itu pokoknya berbunga!

Harapan Mak Aji agar semuanya membesar bagai johan! Cuma satu perkara yang perlu diambil perhatian, taman mini ini kena jauh sedikit daripada jangkauan jari-jari halus mulus cucuku Aleesya - sudah diangkatnya satu pokok! Nasib baik yang tidak berduri tajam!  

Suka hati Mak Aji memandangnya setiap hari - menjaganya juga cukup mudah, Mak Aji sembur sahaja air sekali seminggu.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...