About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Sunday, 27 November 2011

Khasiat Daun Kesum

Pucuk daun kesum (vietnamese mint) biasa digunakan sebagai salah satu ramuan penting dalam masakan Melayu. Mak Aji tanam kesum di belakang rumah untuk tujuan masakan asam rebus, asam pedas, ulam untuk laksa Kelantan, ulam untuk nasi kerabu dan jika tiada ulam lain untuk dimakan dengan budu. Rasa kesum yang dipetik 'segar dari ladang' memang berbeza daripada yang dibeli di kedai.

Daun kesum di belakang rumah

Tentang khasiat daun kesum pula, Mak Aji kurang arif. Walau bagaimanapun Mak Aji tertarik dengan rencana dalam Metro pada hari ini yang memaparkan khasiat  pucuk  kesum seperti yang boleh dibaca lanjut di sini!

Mengikut berita ini, Pok Nik (Mohamed Nor Awang), 60 tahun (bekerja sebagai penjual kayu api dan buruh) dari Kampung Tok Fakir, Merchang, Marang, Terengganu, beristeri empat yang masing-masing berusia 55, 42, 43 dan 37 tahun (ada 18 anak dan 12 cucu) mengekalkan stamina dan susuk tubuh menarik dan awet muda dengan mengamalkan memakan pucuk kesum dan pucuk ubi sebagai ulam!! Pada usia tersebut beliau tidak menghidap apa-apa penyakit berbahaya sehinggakan ada VIP yang datang menemui beliau untuk mendapatkan petua mengekalkan keharmonian berumahtangga dan kekuatan batin. 

Selain mengamalkan pucuk kesum dan pucuk ubi, Pok Nik juga mengamalkan bacaan surah Yasin secara beramai-ramai setiap malam Jumaat untuk mengekalkan keharmonian rumahtangga. Pantang beliau nombor satu ialah  tidur siang secara berlebihan dan beliau hanya berehat pada waktu malam. Mak Aji percaya jualan daun kesum dan pucuk ubi akan naik mencenanak selepas rakyat Malaysia membaca berita ini??!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...