As-salam.
Dalam keadaan sekarang yang hujan turun saban hari mereka yang tiada tempat khusus untuk menyidai kain di tempat terlindung akan menghadapi masalah. Apa lagilah kalau anda juga ingin mengeringkan herba atau dedaun yang ingin dibuat teh dan sebagainya. Berkaitan dengan hal ini, Mak Aji ada terbaca dari satu sumber (lupa dari mana) cara yang mudah untuk mengeringkan herba tanpa perlu menjemurnya di panas matahari atau menggunakan alat (seumpama ketuhar) yang mengeringkan herba/bahan lain yang sewaktu dengannya. Mari Mak Aji kongsikan:
dan tutp tingkap serta pintu kereta. Buatlah selama beberapa hari sehinggalah herba anda
kering. Faedah sampingannya, kereta anda juga akan berbau harum dek herba tadi!
Mahkota dewa yang dikeringkan secara menjemurnya. Jenuh jugalah berlari-lari anak setiap kali hujan turun tanpa disedari! Selepas ini bolehlah digunakan kaedah baru ini! |
Salam Mak Aji. Ni kira ketuhar semula jadi lah ya hahaha...thank you for sharing.
ReplyDeleteSalam Mala,
DeleteLebih kurang begitulah, he he!
salams mak aji....dtg sini tengok mahkota dewa yg dah dikeringkan:)
ReplyDeleteSalam AMIIZA,
DeleteSinggah lagi ya, he he!:)
Brilliant idea! i also dry some of my bunga telang kat kereta previously ..=p
ReplyDeleteHi Olive,
DeleteIt seems that u are one step ahead of me, he he! :)
Mak Aji letak herba tu atas kertas suratkhabar terus ke? Dakwat pd kertas tu x baik utk kesihatan.
ReplyDeleteHi Tiny Gardener,
DeleteKalau risaukan dakwat kat kertas, kita boleh juga parchment paper atau gunakan sahaja dulang.
creative.... dah tentu tak kena hujan.!!
ReplyDeleteSalam Bangchik and Kakdah,
DeleteTak perlu adegan - angkat herba (kain) di jemuran, hujan nak turun!
Bagus tip ni Mak Aji.
ReplyDeleteMemandangkan banyak kereta yang tak terpakai dekat sini sebab tuannya tak de hehehe....
Salam Diana,
DeleteHe he he, sekurang-kurangnya sesekali tuan2nya balik, kereta berbau wangi dek herba yang dikeringkan tu!!
Assalam..mcm mana nk tau mahkota dewa tu sudah cukup utk proses pengeringan??
ReplyDeleteSalam Hery,
DeletePak Aji petik semasa buahnya hijau kemerah-merahan dan kulitnya masih pejal. Kalau sudah merah, buahnya akan lembik bila dipegang. Semasa mengkal buahnya mudah dipotong dan bijinya masih muda (terpotong sekali). Kalau merah bijinya keras.
Assalam..Biji buah mahkota dewa sangat beracun. Jangan sesekali dimakan.
ReplyDeleteAssalam..Biji buah mahkota dewa sangat beracun. Jangan sesekali dimakan.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekak, kalau nak keringkan halia boleh juga guna cara ini ke?
ReplyDelete