As-salam.
Mak Aji sudah beberapa kali menuai hasil cendawan yang 'ditanam' di dalam kabinet dapur, di bawah singki. Namun begitu belum lagilah Mak Aji kongsikan dengan anda sekalian.
Sebelum balik beraya di kampung, Mak Aji sempat menuai sedikit cendawan (belum cukup matang tetapi dituai juga sebab takut terlalu tua apabila balik dari kampung). Sebahagian besarnya pula dituai sebaik sahaja balik dari kampung. Saksikan:
Cendawan sebelum dituai. |
Masak tumis dengan petola secara ringkas sahaja - alhamdulillah cukup manis sekali! |
Alhamdulillah cendawan sudah dapat dimanfaatkan. Insya-Allah beberapa hari lagi Mak Aji akan terus menuai lagi sebab bongkah yang lain pula sedang tumbuh cendawannya!
fresh... homegrown cendawan...!!!
ReplyDeleteSalam Bangchik and Kakdah,
DeleteBetul tu! Cukup segar dan manis rasanya!!
MakAji kena kongsikanlah. Fresh from the kitchen bukan from the farm lagi:)
ReplyDeleteSpecial betullah ni.
Salam Kakzakie,
DeleteKalau dekat2 boleh hulur dah! He he, fresh dr bawah singki dapur! Memang special!
wah,,hasil tuaian dari kabinet dapur pulak mak aji..goreng celup tepung pun sedap ni.
ReplyDeleteSalam Cucubulat,
DeleteGoreng celup tepung kena tunggu edisi berikutnya. Setakatnya tuaiannya tak sebanyak mana, sempat masak tumis je. Insya-Allah lepas ni, mudah2an lebih murah rejeki!