About Me

My photo
Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
.... enjoying the simplest things in life - the smell of freshly-cut grass,......

Followers

Friday, 18 January 2013

Metamorfosis Bunga Akar Dani

As-salam.

Cukup seronok memerhatikan metamorfosis bunga akar dani yang bermula dengan warna putih, merah jambu dan akhirnya merah:

Awalnya putih.
Kemudian, merah jambu.
Dan akhir sekali, merah!!
Meriah bukan! Wanginya boleh tahan juga!





13 comments:

  1. Menarik pertukaran warnanya. Diana pun tak sedar sebenarnya bila berbunga mula-mula. Tengok-tengok dah meriah sebab depan rumah jarang round.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Diana,

      Itu yang special pasal bunga ni selain baunya.

      Delete
  2. These pink flowers are gorgeous! I love them!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dewberry,

      I do agree with you! Love them too!

      Delete
  3. subhanallah cantik mak aji..color merah gitu suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nadia,

      Alhamdulillah memang cantik!

      Delete
  4. Wah menarik betul ya mak aji..nie kena lebih peka sikit baru perasan perubahannya nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ummuaidan,

      Mak Aji pertama kali tanam dulu di rumah lama yg perasan hal ni. Itu yg suka sangat pokok ni dan tanam lagi kat sini pulak.

      Delete
  5. Salam Mak Aji.. Pertama kali tau pokok ni wangi semasa ke Kg Baru makan asam pedas.. Anak nak ke toilet dan pokok ni sangat rimbun disitu.. So masuk toilet nyaman je sebab dah ada pewangi alam semulajadi.. Penyemaian dari benih atau keratannya?

    ReplyDelete
  6. Mmg menarik pokok ni mak aji. Bunga pun cantik

    ReplyDelete
  7. Salam Zamzurina,

    memang unik sbb proses pertukaran warna bunganya! Yang seronok bila kembangnya banyak2, bau bunganya masuk ke rumah, semerbak.

    ReplyDelete
  8. sungguh indah kejadian yg allah ciptakan tu kan mak aji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Liya,

      Setuju sangat tu! Dalam melihat setiap kejadian alam termasuk pokok dan bunga-bungaan kita akan teringat akan kebesaran Allah SWT. Memang itulah yang seharusnya.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...