As-salam.
Sebelum sampai ke kampung Pak Aji, kami menyinggah di Pasar Jerteh untuk membeli buah tangan untuk keluarganya. Berikut beberapa foto menarik yang jarang Mak Aji jumpa untuk tatapan bersama:
|
Ubi keling - lepas makan, minum air, terasa manis! Besar-besar saiznya! |
|
Ubi badak (isinya warna putih). |
|
Ubi itik - lama betul tak makan! |
|
Ubi badak (isinya warna ungu). |
|
Buah rambai kegemaran arwah mak. |
|
Kelapa parut?? Gelombong boyo!! Label biar betul! |
|
Pelbagai dodol. |
Seronok pula bila masuk ke pasar dan terjumpa benda-benda yang sudah lama tidak dijumpai dan dimakan!
mak aji..wat sy rindu nok kelik kapung ni...kecik-kecik nenek sy suko la rebus ubi2 tu make time uje....ubi itik! uishhh lamo nye tak make..:D
ReplyDeleteSalam Nadia,
ReplyDeleteMak Aji pun, bernostalgia bila tengok ubi, terutama ubi itik ni! Kat KL mano ado dok??
buke kt KL jah..ni di kemaman yg kira ada area kampung pun payoh nak jupo...ubi kayu jenuh puah doh make
DeleteSalam Nadia,
DeleteNapok gayo kena balik Kelate (Jerteh pun dlm Besut, bekas Kelate jugok) juga kalu kempunan ubi itik, nasib baiklah dekat jah x jauh sangat mcm Mak Aji ni.
Salam makji...
ReplyDeleteseronok ke pasar jertih yer..ayah sy pun dok dijertih..pasar jertih tuh lama dulu pergi...wah ubi jgk yg menarik minat makji yer...banyak jenis betul..ubi itik tu y berlendir sikit kan....
Salam Ummuaidan,
DeleteOh, ayah dok Jertih ya. Family Pak Aji di Alor Keladi, on d way ke Pasir Akar, 2 km dr Jertih. Anak no. 3 lahir kat spita Jertih. Memang seronok gi pasar kat manapun, terutama kat kg sbb byk benda menarik boleh jupo. Ubi kalau d KL asyik kentang, keledek, keladi je, yg lain mana ada, boring jugok. Yes dear, ubi itik berlendir sikit. Kalu panas2 make ngan kelapa parut dan gula musim huje ni sedap!