As-salam.
Minggu lepas Mak Aji meneman menantu untuk temu janji Mikhail dengan jururawat di klinik kesihatan dan sebelah klinik tersebut ada pokok ini yang ditanam dihujung lamannya di tepi pagar. Merah menawan buahnya tetapi tidaklah Mak Aji tahu apa buahnya - anak-anak dan juga emak anak tentu geram melihatnya. Teringin rasanya untuk memetik dan memakannya, jangan beracun sudah!:
Bentuk buahnya seperti buah kundang yang merah warnya! |
Ini buah serta bunganya yang comel saiznya. |
Ini pula pokoknya yang melepasi kepala Mak Aji tingginya. Cukup meriah berbuah! |
Anda tahu apa nama buahnya? Boleh dimakan ke??
salam makji,
ReplyDeletetgkkan buahnya warna pink gitu mmg terasa cam geram nak makan jer...tapi pun tak tahu jenis yg boleh dimakan ker tk..kena tny tukang kebun klinik kot...hehehe
Salam UAA,
DeleteGeram aje rasa nak petik dan terus ngap je tengokkan buahnya ni! Nak tanya orang takde sapa pulak kat situ, maka kekallah misteri sehinggalah ada orang yang berjaya merungkaikan identitinya!
Salam Ummu; buah ajaib ke?
ReplyDeleteSalam Dr. H,
DeleteSaya agak begitulah, kelihatannya lebih kurang sama dengan yang terdapat pada blog berikut, cuma agak kurang jelas bentuk daun:
http://baca-blogspot.blogspot.com/2012/06/kenali-buah-ajaib-buah-seribu-manis.html
Cuma bentuk buah yang saya lihat ni agak bulat sikit manakal yg dalam blog ini agak lonjong - Allahualam!
buah keradang, atau keranda atau carissa caranda. pokoknya sangat cantik terutama ketika berbuah, bunga warna putih sedikit wangi. Buahnya masam dan banyak getah. Ada yang kata kalau rajin makan buat ulam akan awet muda. Nak makan kena celur dulu untuk hilangkan getah. Bila buah dah tua dan berwarna ungu gelap dah tak boleh nak makan sebab lembut berair. Ada juga yang keringkan buah muda untuk digunakan sebagai ganti asam keping dalam masakan.
ReplyDeleteSalam MUNA,
DeleteTerima kasih atas info yang cukup bermanfaat itu!
Nama buah ni asam renda kalau belah kedah panggil..
ReplyDeleteBuah dia masam.boleh buat jeruk.sedap..kena ambil yg merah2 kalau putih merah sikit2 tu byk getah..
Nk buat jeruk kena rendam dengan air garam untuk buang getah dia.