As-salam.
Seperti sebelum ini apabila pokok pisang lemak manis berbuah dan cukup matang, Pak Aji akan menggantungnya di pergola sehingga cukup masak untuk dimakan. Seronok pula melihatkannya, seolah-olah tumbuh dari salah satu tiang pergola!:
Pisang lemak manis/emas. |
wahhh....syukur....kalau dah masak....petang2 boleh laa sambil berehat sambil makan pisang
ReplyDeleteSalam Zam,
DeleteAlhamdulillah. Betul tu! Setakat ni belum masak2 lagi. Sehari dua lagilah agaknya.
kalau buat gulai,campur udang atau ikan bilis pun sedap tu
ReplyDeleteSalam Kam,
DeleteYang belum masak ke, yang masak??
lebatnya buah.. padat dari atas ke bawah..
ReplyDeleteSalam Nurul,
DeleteAlhamdulillah nampak gaya begitulah.
tgk yang muda pun nampak sedap. boleh buat gulai. :)
ReplyDeleteSalam Ibu Qis,
DeleteMak Aji cuma setakat ni tahu makan yang masak je, belum pernah masak yang muda. Insya-Allah boleh cuba ni, thanks!
As salam mak aji,
ReplyDeletePisang lemak manis dan pisang emas sebenarnya dua spesis yg berlainan. Pisang yg dlm foto ni saya tgk spt pisang mantan atau pisang 40 hari. Pisang lemak manis dan pisang mantan hampir sama dari segi bentuk dan ciri buah tp rasa yg berbeza. Ciri pokok pn tak sama. Pisang mantan, pokoknya agak rendah berbanding pisang lemak manis.
Salam Adry,
DeleteWah, ini maklumat berguna. Mak Aji cuma tahu pisang lemak manis je, ada orang kata sama dengan pisang emas, itu yang Mak Aji tambah palang. Akan dibetulkan. Pisang mantan/40 hari belum pernah dengar dan tahu pun. TQ for the info.
Kalau cucu ada datang mesti cepat habis pisang ni kan.
ReplyDeleteSalam Diana,
ReplyDeleteEntah sempat tidak cucu yang akan datang hujung minggu ini, takut selesai aje kami makan, he he! Memang sesuai sangat dengan mereka sebab saiznya cukup comel untuk anak2.