As-salam.
|
Kacang botor nombor 3 dan nombor 4 'segar dari ladang'. |
|
Bawang besar (beli punya) dan cili api ('segar dari ladang'). |
|
Ikan bilis paling comel (yang saiz biasa habis stok). Yang bermata biri lagi tak ada! (catatan khas untuk Kam!). |
|
Tara!!! Makan tengah hari kami - makan sampai licin!! |
Itulah dia makan tengah hari kami semalam - pegaga air segar dari pasu (dapat baja daripada ikan gapi!) - kawan2 kata boleh makan dan untuk awet muda dan cerdas otak lagi!, ikan bilis resepi Kakzakie, budu dengan cili api 'segar dari ladang' dan ikan bakar (segar dari kedai, he he)! Alhamdulillah Pak Aji bertambah nasi - maaf ya bang, terpaksa basahkan jari dengan budu sebab tiada lauk berkuah!
salam makji..
ReplyDeletemmg first class makji nyer lunch..sedap hingga menjilat jari tuh...yg ikan bakar tuh paling bess..
Salam Ummuaidan,
ReplyDeleteHe he, menyambut seruan konon, bercampur dengan kurang rajin pun ya juga! Ikan bakar skrg kat sini org dok pakai kuali Happycall tu, Mak Aji pun pakai yg begitu jugak, x payah peringat api dapur arang, kejap aja siap! Kat sana ada??
kuali tuh ade..ikan kecik jenis kembung tuh yg takder kat sini nya ..semua ikan besar2 potong...
ReplyDeleteSalam Ummuaidan,
Deletekalau gitu kena cari alternatif dgn ikan besarlah. Kami suka pan-seared fish with home-made sauce. Biasanya buat fillet sendiri dgn ikan aya besar (yg lembut d bercorak tu), sapu olice oil, salt n pepper, pastu makan ngan sos yoghurt, spring onion, cilantro, salt n pepper n olive oil n lime or lemon juice. Makan ngan salad, terangkat!!