As-salam.
Mak Aji kalau masak mi atau mihun, biasanya Mak Aji sediakan air lada agar mi atau mihun lebih sedap (kick sikit). Air lada biasanya mengunakan cili api kampung, sedikit gula, garam serta cuka. Oleh kerana cili api kampung tidak banyak maka Mak Aji menggunakan cili ungu sebagai ganti. Maka terhasillah air lada ungu berikut:
Air lada ungu. |
Pokok-pokok cili ungu di laman yang galak mengeluarkan cili. |
Alhamdulillah percubaan pertama menghasilkan air lada ungu terbukti berjaya - rasanya cukup pedas dan istimewa berbanding cili api kampung biasa. Warnanya juga cantik!
Aina ingatkan cili ni hanya untuk hiasan an tak pedas.
ReplyDeleteSalam JunAina,
DeleteMak Aji memang makan juga cili ni kalau stok cili kampung mula renggeh. Sedapnya lain berbanding cili kampung. Ni pertama kali buat air lada, memang sedap, puas hati!