As-salam.
Alhamdulillah setelah menunggu sekian lama, akhirnya sebanyak 250gm mulberi terkumpul jua, cukuplah untuk membuat jem mulberi! Setelah melilau sana sini mencari resepi, akhirnya Mak Aji terjumpa resepi daripada Dapur Tanpa Sempadan. Walaupun resepinya untuk strawberi, rasanya tidak salah kalau diganti dengan buah mulberi - sukatan buahnya pun sama, kira ngamlah! Mahu lihat pembikinannya??
Mulberi yang baru keluar dari freezer (foto lama sebab lupa nak ambil foto terkini yang mulberinya jauh lebih banyak). |
Bersihkan, toskan, tambah air lemon. |
Tambah gula, kacau dan lenyekkan buahnya. Masukkan campuran air dan tepung jagung serta secubit garam. Masak hingga pekat. |
Jem yang sudah siap, dapatlah separuh mangkuk ini. |
Dari dekat, boleh tahan banyak bijinya ya! Rasanya alhamdulillah sedap! |
Insya-Allah pagi esok kami bersarapan roti dengan butter dan jem mulberi bikinan sendiri!
Catatan: Mak Aji jadikan resepi di atas sebagai panduan.
Berikut bahan yang Mak Aji gunakan:-
250gm mulberi
jus daripada separuh lemon dan separuh asam limau nipis (lemon hanya tinggal separuh, kena top-up dengan asam limau nipis, he he!)
150gm gula pasir
1/2 sudu teh tepung jagung
1 sudu besar air
secubit garam
mcm sedapppp. pokok mulberi saya belum berbish
ReplyDeleteSalam Awin,
DeleteAlhamdulillah memang sedap, manis dan ada sedikit masam (alamak macam masuk bakul pulak!) tapi memang ya. Insya-Allah nanti berbuahlah dia, nanti bolehlah dijemkan!
Kak buat setapis ada dlm 2 kilo gula ikut kita le. Buah ada yg bledar halus dan ada yg masuk sebiji sebji. Sedap jem tu masam manis rasanya
Deletesalam mak aji, teringin gak nk buat jem mulberi ni, tapi apakan daya....
ReplyDeleteSalam Rose,
DeleteBelum berbuah banyak lagi, kan, takpa nanti banyaklah tu. Ini pun Mak Aji tunggu sampai 2 minggu baru dapat 250gm, jenuh jugalah! Hari2 kutip dan masukkan ke freezer, sabar aje.
Salam makji..
ReplyDeletetahniah kerana berjaya membuat jem mulberri sendiri..lps nie hari2 leh makan roti ngan jem ni kan..heheh..kalau ade banyaklagileh bukak bisnes nie makjie..:)
Salam Ummuaidan,
DeleteAlhamdulillah sekali seumur hidup berjaya membuat jem sendiri! Kalau jem ni insya-Allah boleh makan hari2 tapi kalau jem yg kat jalan tu x laratlah (itu pasai berhenti kerje pun!) He he berniaga jem eh, takut kaya je jual jem ni, dah kaya susahlah pulak nak bertanam dan berblogging, sibuk sangat, baik x payah kaya! :)
Salam Kak!
ReplyDeleteWahhh..hebatlah akak buat jem sendiri...Kalau umah dekat mmg saya dah gi umah akak nak mintak rasa sikit...:-) Nampak sedap kak...kalau buat filling cheese tart sedap kot :-)
Salam Da,
DeleteHe he, tukang buat jem senyum lebar (biarlah baru sekali seumur hidup buat jem ni!) Rasanya boleh buat filling tu, agak2nya sekali jalan untuk buat filling terus langsai sebab dapat sikit je, adalah kurang drp 200gm. Kita nantikan bila buahnya lebih banyak ya, kita buat filling pulak!!
salam mak aji...
ReplyDeletewow nampak menyelerakan & sedap nie.... :)
Salam Liya,
DeleteAlhamdulillah sedap rasa manis masamnya, semacam je dengan yang kita beli kat kedai, jenis yang chunky sebab Mak Aji x blend, lenyek aje. Kalau nak yang halus mulus tu rasanya kena blend dulu (dalam processor tanpa air).
Salam Mak Aji,
ReplyDeleteNurul share link resipi Jem Mulberi ni kat blog Nurul. http://nurulhidayahdiary.blogspot.com/2014/01/mulberi.html
Sori lambat bgtau.. hampir terlupa pun ye juga..huhu
Salam Nurul,
DeleteTakpe, silakan, semoga kita semua beroleh manfaat daripadanya! Terima kasih kerana follow Mak Aji. Akan Mak Aji kunjungi blog Nurul!
Terima kasih Mak Aji sbb share resepi jem mulberry. Saya nak try buat jem memandangkan hasil mulberry yang di tanam amat banyak sekali, sekali tuai dapat 6kg. Hari-hari minum jus mulberry..ni nak try buat jem pula.Thanks mak aji
ReplyDelete