As-salam.
Alhamdulillah hujan yang turun saban hari membenarkan kita berehat sebentar daripada kerja menyiram, kecuali untuk pokok yang di bawah teduhan. Berkat turunnya hujan juga buah mulberi banyak yang masak ranum!:
Kecur air liur dibuatnya! |
Hasil tuaian petang semalam. |
Projek menyirap mulberi asyik tertangguh sahaja dan memandangkan petang semalam hasil tuaian semalam dan juga sehari sebelumnya agak-agak cukup, maka alhamdulillah menjadilah sirap mulberi seperti berikut:
Dapatlah sirap hampir separuh botol Sunquik. Jom minum!! |
salam makji,
ReplyDeletebestnya fresh mulberri jd sirap..dok rs cam ribena lak...hehe
Salam Ummuaidan,
DeleteBaru kali pertama ni Mak Aji buat ni. Tak boh apa2 cuma air ngan gula je. Mungkin lain kali nak boh perisa pisang atau perisa pisang (arwah mak Mak Aji boh perisa pisang kalau buat air sirap, rasa lebih sedap berbanding boh perisa ros). Boh pun setitik je, kalau x menyengat.
geram lak tengok buah tu sebab tak pernah rasa lagi.. ;)
ReplyDeleteSalam aizamia3,
DeleteRasanya manis masam. Lepas petik terus ngap je! Mak Aji dah pernah buat jem, kali ni sirap pulak! Kalau boh dalam pie buat hiasan macam yg org buat guna strawberi pun boleh rasanya!
Balik kampung 2 bulan lepas pokok mulberi depan rumah mah dah togel!
ReplyDeleteSalam JunAina,
DeleteKenapa pulak togel?? Sayangnya!
jus mulberry memang best..blend dgn ais, susu cair, gula dan sedikit garam...
ReplyDeletejus mulberry memang best..blend dgn ais, susu cair, gula dan sedikit garam...
ReplyDelete