As-salam.
Beberapa hari lepas sekembalinya Pak Aji dari Surabaya, terus dikerjakannya pokok pisang (dengan bantuan Hamzah tentunya). Buahnya sudah mula masak di pokok sepeninggalannya dan pokoknya juga sudah mula layu (begitu rupanya perangai pokok pisang ini ya! - baru kutahu!). Inilah hasil daripada setandan pokok pisang abu:
Yang masak sudah mula dimakan tupai agaknya! |
Ini ada lagi! |
Sempatlah Mak Aji bawa pisang ke Skudai untuk anak cucu (macam orang tua-tua dulu-dulu, kan, bawa ole-ole hasil tanaman dari kampung untuk anak-anak di bandar! (tua sangatlah pula rasanya diri ini!)
Pisang juga dibuat pengat dan dibuat pisang goreng. Pisang masih ada lagi tetapi Mak Aji sudah ketandusan idea untuk menggayakannya!!
Mabuk pisanglah kami ya!
tu pisang abu,kan..org kelate panggil pisang sebatu...yo dok?? sedap digoreng,buat pulut dakap,rebus...pengat..
ReplyDeleteSalam Kam,
DeleteYa tu, pise kebatu. Tak pernah dengar pulak sebatu?? Goreng sudah, pengat sudah, rebus sudah, pulut dakap? Tak retilah pulak nak buat!
Rebus, gaul kelapa yang dah di tabur garam dan gula.
ReplyDeleteSalam JunAina,
DeleteOh ya ke, boleh cuba ni esok pagi buat sarapan! Terima kasih JunAina kerana berkongsi idea!
masya Allah mak aji....seronoknya lahaiiii. Kalau saya dekat rumah mak aji...ada saya p singgah beli :)
ReplyDeleteSalam Awin,
DeleteTak jauh mana pun rumah kita, boleh lalu je ikut Sungai Buloh on d way balik kerja (kalau kerja KL), pisang ada je sehari dua ni! Percuma aje sayang! Mak Aji boleh aje kalau nak ke Shah Alam tu, cuma Awin kerja pulak! By this weekend alamat selesailah dah pisang tu.
salam kenalan mak aji,,,kalau sudi kita exchange link yer..pisang ni isinya pejal,,sy suka sira ngan gula dan daun pandan jer,,buat pekat2..kelantan panggil pisang kebatu..
ReplyDeleteSalam cucubulat.
DeleteSelamat berkenalan juga drp Mak Aji. Oh, oghe Kelate jugok ya! Mok Aji pun! Mak Aji kurang faham exchange limk tu tapi yang biasa buat tu saling follow blog aje. No problem!
oh ya, cucubulat, Mak Aji belum lagi sira. Mak Aji pun suka tu, lagi sedap boh dalam peti ais, memang sedap!
Deletesalam mak aji, pise kebatu siro meme best...menu wajib bule poso...hehehe
ReplyDeleteSalam @na,
DeleteMak Aji pun suka siro pise, terutama bule poso! Kalu dah lidah Kelate, he he!
salam mak aji..menu pise rebus..bubuh madu kicap n cheese..tak pernah buat lagi gaya gitu...raso nak try jah...hihihih
ReplyDeleteSalam Nadia,
DeleteYang Pak Aji boh kicap ngan cheese tu memang pelik sikit, rasa pun oklah, nak kata tak sedap taklah juga. Baru kejap tadi Mak Aji tengok kat TV mereka kat Indonesia bakar pisang atas api arang, ketuk sikit, curah sos coklat/ganache dan tabur cheese parut! Mak Aji rasa Pak Aji tertukar dengan sos coklat kut! Yang ini agak2nya rasanya sedap dan boleh cuba!